Рибалка
Полювання
Цікаве
Наше опитування
Чи знайшли те, що шукали?
Всього відповідей: 30
Форма входу
Ми Вконтакті
Пошук
Статистика
Рейтинг охотников и рыбаков
Онлайн всього: 1
Гостей: 1
Користувачів: 0
Реклама
Головна » Статті » Кухня » Кулінарія

Що покласти в рюкзак?

 Часто, перед виходом на природу в сім‘ях мисливців та рибалок виникає ситуація, коли дружина знесилено опускає руки і тихо (або ж істерично, це вже від характеру залежить) запитує: «Ну що я тобі покладу з собою пообідати?».

Знайома картина, чи не так? Оскільки моя робота досить специфічна і, як правило, передбачає на обід лише бутерброди, то такі слова мені чути доводилось частенько.

- А що ж люди беруть на полювання? - продовжує "допит" дружина.

- На те, що в людей, у нас немає грошей, - огризаюсь.

- То клади собі сам що хочеш! – відходить ображена.

Як правило, доводилося мені обідати ковбасою (коли були на неї кошти) та банальним салом з цибулею та часником. Звичайно, все це з часом "приїдалось", але голод – не тітка, як люди кажуть. Одного разу, коли на ставку окрім мене рибалив лише один чоловік (діло було посеред тижня), я підійшов до нього з пропозицією разом пообідати, бо чарку горілки краще пити в компанії. Чарка допоможе знайомству, знаходженню спільної мови, та й апетит нажене. Окрім цього, від нових знайомих можна почути багато що нового, побачити нові снасті, а може й помінятися на ті, що вам зайві. Ми разом пообідали, погомоніли. На моє запитання, де, мовляв, купували таку смачну пасту на бутерброди, він легенько смикнув плечима й буденним голосом сказав, що приготував її сам. Як виявилось, він працював у ресторані кухарем. Розповів він кілька своїх рецептів паст, та загальний принцип їх приготування. Візьми, говорив він, ті продукти, які тобі доступні й пропусти пару разів через м'ясорубку з дрібненькою решіткою, а потім змішай разом зі злегка розм'яклим при кімнатній температурі коров'ячим маслом (в холодну пору року краще використовувати легкі масла, або 72% майонез). Сіль та спеції – за смаком. І все! Я наведу рецепт його (і своїх) паст для бутербродів. Оскільки на колір та смак – товариш не всяк, то відразу попереджаю, що пропорція інгредієнтів може варіюватися в той чи інший бік, залежно від ваших уподобань. Творіть, видумуйте, пробуйте і ви обов'язково знайдете свій рецепт, яким потім поділитеся з побратимами на шпальтах нашої газети. Домовились! І так, «фірмові» паштети:

- 150 гр. копченої риби, 1 жовток, 1 ст. ложка масла, 1 чайна ложка готової гірчиці. М'ясо відділити від кісток, двічі пропустити через м'ясорубку з дрібною решіткою. Потім у фарш додати сирий жовток, гірчицю, масло, і добре вимішати за допомогою виделки.

- Гриби ошпарити кип‘ятком, дрібно посікти і стушкувати з цибулею та маслом. Потім пропустити двічі через м'ясорубку. Додати домашній сир, зелень, спеції та перемішати (сир – 200 гр., гриби – 100 гр., цибуля – 80 гр., масло – 50 гр.).

- 200 гр. смаженого до готовності м'яса, 2-3 крутих яйця пропустити через м'ясорубку, додати зелень, цибулю і перемішати з маслом (50-60 гр.).

- Твердий сир натерти на дрібній тертці й розмішати з розм'якшеним маслом, жовтками зварених вкруту яєць. Гарно вимішати. Сир – 200 гр., 2 жовтки, 100 гр. масла, 1 ст. ложка гірчиці, сіль.

- 250 гр. домашнього сиру, 100 гр. масла, 2-3 стручки маринованого перцю (червоного) 6-7 зубків часнику, сіль. Все це двічі пропустити через м'ясорубку.

- 3 зварених вкруту яйця, 200 гр. твердого сиру натертого на дрібній тертушці, 3-4 зубчики товченого часнику. Все це заправити сметаною, або майонезом (200 гр.), перемішати й скласти в судочок, який поставити для охолодження в холодильник.

- Коров'ячому маслу (100 гр.) дати постояти при кімнатній температурі й додати 10 гр. готової гірчиці. Перемішати. За бажанням можна ще додати часнику й спецій.

- 100 гр. масла змішати з дрібно пошинкованою зеленню петрушки, кропу, щавелю. Для пікантності можна додати часник або хрін.

- Квасолю заздалегідь намочити (щоб розбухла), зварити й пропустити через м'ясорубку разом з підсмаженою до "золотого" кольору цибулею та маслом. Додати за смаком оцет, сіль, перець, трішки олії (для зручності намащування), вимішати й охолодити.

- 250 гр. твердого сиру, велика жменя дрібно порізаного листя огіркової трави (ще можна додати за смаком зелень). Сир натерти, посолити і поперчити. Можна додати трішки молока, перемішати із зеленню і поставити в холодильник, поки листя не зробиться м'яким.

Цей паштет дуже смачний з грінками. Цю ж суміш також можна використовувати як начинку в пиріжки, або в піцу, як фарш. Скористайтесь цими рецептами, думаю не пошкодуєте! Всім смачного!

Зараз, коли ми розібралися з "пижами", тобто закускою, перейдемо до того, що, власне, закушують. Тут у наших побратимів політ фантазії набагато вищий. Ці рецепти напоїв не мої, але кожен з них я, свого часу, скуштував і позаписував рецепти від тих людей, що мене пригощали.

Спотикач з смородини

1 кг стиглих ягід смородини перебрати від плодоніжок та листя, промити і просушити на розстеленому рушникові. Потім в емальованому посуді потовкти дерев'яною товкачкою, до повного виділення соку. Всю цю суміш відкинути до полотняного мішка (щоб сік збіг у скляну або в емальований посуд). Із 1 кг цукру та 3,5 склянок води, зварити густий сироп, весь час знімаючи з варива піну. У сироп вилити сік і закип'ятити. Потім зняти з вогню і влити 0,75 літра якісної горілки, добре розмішати, поставити на невеликий вогонь і, не доводячи до кипіння, весь час помішуючи, дати наливці загуснути. Охолодити, розлити в пляшки, закупорити. Зберігати в сухому прохолодному місці.

Спотикач з лимонів

10 лимонів, 10 гр. гвоздики та коріандру, 1,5 л горілки, 1,2 кг цукру, 1 л води. Лимони порізати разом із цедрою на невеликі шматочки, додати спеції, залити горілкою і настоювати 7 діб. Із цукру і води зварити сироп, зняти з вогню, та старанно розмішати. Процідити через складену вдвоє полотняну тканинку і розлити по пляшках.

Спотикач з горобини

На 1 кг горобини потрібно 2 літри горілки. Горобину, "побиту" морозом, висипають у бутиль на 1/2 об'єму, і заливають горілкою. Все це ставлять на сонячному, теплому місці на 2-3 місяці. Вариться сироп, як і в попередніх рецептах, та змішується з процідженою настоянкою й розливається по пляшках. За цим же рецептом можна приготувати спотикач з примороженого терну.

Спотикач з цитрини

6 лимонів, 3 літри горілки, 800 гр. цукру, 1,5 л води. Із свіжих лимонів зняти цедру і настояти в бутлі протягом доби на горілці. Окремо зварити сироп з цукру та води. Сироп, знімаючи піну прокип'ятити двічі. В емальованій посудині змішати з настояною на цедрі й горілці суміші й дати відстоятися годину. Процідити, розлити в пляшки та закупорити. Через дві доби спотикач стане прозорим.

Усі згадані спотикачі набагато смачніші за лікери, що продаються в магазинах. Проте вважаю своїм обов'язком попередити про підступність цих напоїв, назва яких говорить сама за себе. Вони приємні на смак, що називається, «легко п'ються», але дуже «б'ють» у ноги. Це потрібно враховувати, коли будете їх вживати, щоб не стати тягарем для ваших товаришів. Приказку «голова думає – ходімо, а ноги кажуть – сидімо» придумали ті люди, котрі пили спотикач та медовуху.

Мокруха

За не надто благозвучною назвою насправді "ховається" дуже смачний напій. Для його приготування потрібно 1 л горілки настояти на цедрі з двох апельсинів і 8-10 гвоздичках (протягом двох тижнів). Після чого додати 0,25 л вишневого соку (свіжого) й дати постояти в закритій посуді протягом півроку.

Варенуха

На 1 л горілки 40 гр. сухих яблук, 40 гр. вишень, 25 гр. груш, 25 гр. слив й по 1 гр. імбиру та кориці, та по 0,5 гр. запашного перцю й лаврового листя, 250 гр. меду натурального.

Фрукти настояти в окремих посудинах на горілці 5-6 годин. Потім злити в емальовану посуду, додати спеції та мед, перемішати. Посуд накрити кришкою, а місце, де кришка прилягає до каструлі замазати звичайним тістом. Зверху покласти гніт (можна дві цеглини) і поставити в духовку на 10-12 годин (температура 90-100 градусів). Запах і смак цього напою незрівнянні!

Так, і не забудьте покласти до рюкзака чарку! Бо коли забудете, то доведеться пити «Із ствола» чи «з горлушка». Неперевершений Остап Вишня попереджав про це мисливців: «Капризна це, я вам скажу, штука, як з «горлушка»... Повітря чисте, на широке диханіє візьмеш, а воно темно, не встигнеш і зітхнути, як уже «горлушко» біля «дон ушка».

Головне – пийте вміру, щоб не втрачати людську подобу і не наробити дурниць! Усім смачного!

До речі! Все, що ви приготуєте за цими рецептами, цілком придатне до вживання і в домашніх умовах...

І ще, ледь не забув найпростіший рецепт: сало посолити, порізати на шматочки, обкачати в чорному перці, або в суміші приправ до сала й пропустити через дрібну решітку м‘ясорубки з часником. Запевняю, що ви відкриєте новий смак у цього звичного пересічному українцеві продукті!

Категорія: Кухня >>Кулінарія | Додав: babau (08.03.2012)
Переглядів: 493 | Теги: Рецепти | Рейтинг: 0.0/0

Це цікаво!
Всього коментарів: 0
 
Реклама